infoviz.cz

Pozitivní zpětná vazba a změna klimatu

Kategorie
počasí a klima
Klíčová slova
změna klima
Verze
1.0 (žádné další verze)
Publikováno
19. 7. 2023
Autor
Jáchym Brzezina
Stáhnout
Sdílet
Vytvořeno pro
Infoviz
 424×    17×



  Transkript infografiky

Pozitivní zpětná vazba je proces, během kterého výsledek určité změny urychluje proces této změny. Tento typ zpětné vazby je potenciálně nebezpečný v tom, že i malá změna může v konečném důsledku být velmi významná, protože se proces neustále zrychluje. Přesně opačně pak funguje tzv. negativní zpětná vazba, kdy výsledek určité změny naopak proces této změny zpomaluje.

V souvislosti se změnou klimatu pozorujeme několik příkladů pozitivní zpětné vazby. Tyto různé příklady pozitivní zpětné vazby mají odlišný celkový podíl na oteplování.

Vpravo jsou uvedeny dva příklady pozitivních zpětných vazeb, kdy oteplování atmosféry vede řetězcem procesů k ještě významnějšímu oteplování.

V prvním případě se jedná o vliv tání sněhu a mořského ledu vlivem vyšších teplot. Původně světlý povrch se stává tmavším, a tedy pohlcuje více tepla. Tím dochází k ještě výraznějšímu oteplování.

Ve druhém případě se jedná o vliv tání permafrostu, tedy trvale zmrzlé půdy (např. na Aljašce, Sibiři, v Grónsku atd.). Jak půda taje aktivují se mikroorganizmy, které rozkládají organickou hmotu a do atmosféry se uvolňuje kromě živin např. také oxid uhličitý a metan – skleníkové plyny, které zachycují teplo v atmosféře. Zde je také dobré dodat, že celkové vazby jsou výrazně složitější. V případě tání permafrostu například také bují vegetace, která naopak oxid uhličitý spotřebovává.