infoviz.cz

Svítící noční oblaky

Kategorie
počasí a klima
Klíčová slova
oblaky
Verze
1.0 (žádné další verze)
Publikováno
2. 6. 2023
Autor
Jáchym Brzezina
Stáhnout
Sdílet
Vytvořeno pro
Infoviz
 271×    13×



  Transkript infografiky

Svítící noční oblaky jsou relativně vzácně se vyskytujícím jevem na noční obloze, nejčastěji za jasných letních nocí. Jedná se o oblaky velmi vysoko nad zemí, nejvýše ze všech oblaků.

Noční svítící oblaky (Noctilucent Clouds, NLC) se vyskytují až v horní části mezosféry, tedy ve výšce kolem 75 až 90 km. Mívají stříbřitý nádech a na obloze jsou viditelné po západu slunce, ještě předtím, než se zcela setmí. Nejedná se o oblaky v pravém slova smyslu, protože nesouvisí s běžnými troposférickými oblaky.

Jak je možné, že tato oblaky svítí? Je to dáno právě velmi vysokou výškou nad zemí, kde se nachází. Díky tomu odráží světlo slunce ještě nějakou dobu poté, co zapadne za obzor viditelný ze zemského povrchu. Jsou také pozorovatelné pouze v určitých částech Země, konkrétně mezi 45 a 85° severní nebo jižní šířky (Česká republika do tohoto rozmezí spadá a noční svítící oblaky na našem území lze sledovat přibližně od poloviny června do poloviny července).

Noční svítící oblaky sestávají z ledových krystalků o průměru přibližně 100 nanometrů a nejčastěji vytváří na obloze strukturu podobnou závoji. V mezosféře panují značně odlišné podmínky od těch, které pozorujeme blízko u zemského povrchu. Zejména je zde velmi nízká vlhkost, o několik řádů nižší než na povrchu. Ledové krystalky se tak mohou vytvořit jen za extrémně nízkých teplot, které dosahují hodnot -120 °C a nižších.

Výška základny se pohybuje kolem 60 až 65 tisíc metrů nad povrchem.