infoviz.cz

Vliv znečištěného ovzduší na děti

Kategorie
kvalita ovzduší
Klíčová slova
zdraví, znečištění
Verze
1.0 (žádné další verze)
Publikováno
28. 4. 2023
Autor
Jáchym Brzezina
Stáhnout
Sdílet
Vytvořeno pro
Infoviz
Zdroj
Evropská agentura pro životní prostředí (EEA)
 448×    10×



  Dílčí stručné infografiky

V případě, že chcete grafiku použít například v prezentaci nebo na sociálních sítích, hlavní infografika může obsahovat příliš mnoho textu a malé písmo. Níže jsou k dispozici dílčí infografiky, které obsahují dílčí části hlavní infografiky rozdělené na logické a graficky upravené části.


Část 1: Vliv znečištěného ovzduší na děti
2023-10-15

Část 2: Proč jsou děti náchylnější ke znečištěnému ovzduší?
2023-10-15

Část 3: Jaké jsou dopady znečištěného ovzduší na děti?
2023-10-15

  Transkript infografiky

Děti patří do skupiny jedinců náchylnějších ke znečištěnému ovzduší. Zhoršená kvalita ovzduší tedy představuje pro tuto skupinu populace vyšší riziko než pro dospělého zdravého člověka. Mezi další skupiny osob, které by měly být v souvislosti se zhoršenou kvalitou ovzduší opatrné, patří starší osoby, osoby s chronickými nemocemi dýchací a/nebo kardiovaskulární soustavy, ale například také osoby, které mají akutní dýchací potíže nebo se z nějaké akutní nemoci zotavují a jejich organizmus je v tu chvíli oslabený.

Proč jsou děti náchylnější ke znečištěnému ovzduší?

Existuje více důvodů, proč jsou právě děti skupinou jedinců náchylnějších ke zhoršené kvalitě ovzduší.

Vyšší frekvence dýchání

Čím mladší je dítě, tím vyšší je v průměru jeho frekvence dýchání (počet za minutu). U novorozence je to přibližně 34 až 57, u ročního dítěte kolem 28 až 50, u 10letého dítěte přibližně 16 až 22, u teenagerů zhruba 13 až 20 a dospělý jedinec se v průměru nadechne 12 až 18× za minutu. Děti také nadýchají na kg váhy více vzduchu než dospělí a jejich expozice je tak v přepočtu na velikost těla vyšší.

Nižší výška

Zejména mladší děti mohou být výrazně nižší než dospělí. Dýchají tedy ovzduší blíže u země. V této výšce mohou být koncentrace některých látek vyšší, například znečištění z výfuků v dopravě.

Vývoj organizmu

V případě dětského organizmu je řada orgánů a orgánových soustav stále ve vývoji, kdy jsou náchylnější a je vyšší riziko zdravotních dopadů znečištěného ovzduší. Ve vývoji je také imunitní systém, který zejména u mladších dětí není tak účinný jako u dospělého.

Vyšší fyzická aktivita a dýchání pusou

Nelze to říci obecně, ale děti bývají často fyzicky aktivnější než dospělí (a při fyzické námaze člověk dýchá intenzivněji) a ve srovnání s dospělými přijmou více vzduchu skrze pusu. Dýchání pusou může způsobovat, že se některé látky mohou dostávat hlouběji do dýchacího systému, což může být nežádoucí.

Vliv znečištěného ovzduší na zdraví dětí

  • nízká porodní váha a vyšší riziko předčasného porodu
  • vyšší riziko respiračních infekcí – například akutní infekce dolních nebo horních cest dýchacích, zápal plic
  • výskyt alergií, alergické rýmy, dermatitidy nebo zánětu spojivek

Odhaduje se, že vlivem znečištěného ovzduší zemře v Evropě ročně více než 1200 dětí (osob mladších 18 let).