infoviz.cz

Podíl zeleně ve městech, EU 2018

Kategorie
životní prostředí
Klíčová slova
město
Verze
1.0 (žádné další verze)
Publikováno
26. 3. 2023
Autor
Jáchym Brzezina
Stáhnout
Sdílet
Vytvořeno pro
Infoviz
Zdroj
Evropská agentura pro životní prostředí (EEA)
 346×    14×



  Transkript infografiky

Zeleň ve městech je prvkem, který může významně přispět k pohodě jeho obyvatel. Nejen že plní estetickou funkci a pro lidi je příjemné se v těchto prostorách pohybovat a relaxovat, zároveň plní i důležité funkce – zeleň má ochlazující účinek, což je důležité zejména v horké letní dny, může přispívat k lepší kvalitě ovzduší, snižovat hlučnost či zvyšovat biodiverzitu (rozmanitost druhů) ve městě.

Jak ukazují data, podíl zeleně v hlavních evropských městech se výrazně liší. V průměru je to kolem 40 %. Z hlavních měst má nejvyšší podíl Oslo, naopak nejnižší maltská Valletta. Relativně vysoký podíl zeleně najdeme také v chorvatském Záhřebu, slovinské Lublani a finských Helsinkách. Naopak velmi malý podíl zeleně je z velkých měst v Evropě v Paříži a Aténách.

Celkově jsou města s nejvyšším podílem stromů v Evropě v Norsku a Finsku, naopak nejméně stromů je ve městech na Maltě, Kypru a Islandu.

Světová zdravotnická organizace doporučuje, aby všichni bydleli max. 300 metrů od zeleného prostranství. Toto doporučení ale nesplňuje více než polovina obyvatel měst v Evropě.