infoviz.cz

Jak zlepšit kvalitu ovzduší ve vnitřním prostředí?

Kategorie
kvalita ovzduší, vzdělávací
Klíčová slova
zdroje znečišťování, interiér
Verze
1.0 (žádné další verze)
Publikováno
21. 9. 2022
Autor
Jáchym Brzezina
Stáhnout
Sdílet
Vytvořeno pro
Infoviz
 732×    27×



  Transkript infografiky

Ve vnitřním prostředí trávíme přibližně 90 % svého života. Velmi často může být kvalita ovzduší v interiéru horší než ve vnějším prostředí. Jak se snažit znečištění uvnitř minimalizovat?

Větrejte!

Opatření, které je jedno z vůbec nejdůležitějších je pravidelně větrat. Ideální je v tomto směru zejména větrání krátké a intenzivní. Až na výjimečné situace tím ovzduší v interiéru zlepšíte.

Používejte digestoř

Pokud vaříte, smažíte, pečete, vždy používejte aktivní odtah výparů z místnosti.

Minimalizujte jakékoliv hoření v domácnosti

Hoření, tedy spalovací proces, je vždy zdrojem znečištění, a to zejména pokud není kontrolován přísun paliva a vzduchu a oheň hoří volně. Snažte se tedy omezit používání nejen aromatických, ale i obyčejných svíček, prskavek a dalších zdrojů hoření.

Hladké povrchy jsou lepší než koberce

Koberce, ale například také závěsy, jsou místem, kde se chytá prach. V tomto ohledu jsou tedy lepší tvrdé podlahy (plovoucí podlaha, parkety, linolea apod.), ze kterých se prach navíc snadněji odstraňuje. Pokud máte koberce, je potřeba často a účinně vysávat.

Nekuřte (alespoň uvnitř)

Nejlepší je samozřejmě nekouřit vůbec, pokud však už kouříte, dělejte tak ve vnějším prostředí, tedy alespoň na balkoně, terase apod. Toto platí nejen pro běžné, ale i elektronické cigarety.

Minimalizujte spreje

Spreje nahrazujte jinými alternativami – například sprejový deodorant nebo antiperspirant nahraďte tuhým, rozprašovací čisticí přípravky nahraďte kapalnými. Patří sem například také suché šampony, parfémy nebo laky na vlasy. Pokud alternativa neexistuje je důležité zejména rychle a intenzivně vyvětrat.

Krb a kamna

Pokud máte doma krb nebo krbová kamna, je důležité jejich správné používání a údržba a ujistit se, že jsou vhodně nainstalované. U krbu je vhodné mít krb uzavřený. Je však potřeba počítat s tím, že úniku částic do interiéru v určitém množství zde zcela předejít nelze.

Pravidelně vyměňujte filtry

V případě, že máte doma zařízení, které prosává vzduch skrze filtry, je důležité tyto filtry pravidelně čistit nebo vyměňovat. Týká se to například rekuperací vzduchu, klimatizací atd.

Udržujte správnou vlhkost vzduchu

Vysoká vlhkost vzduchu podporuje tvorbu plísní, které nejsou žádoucí z řady důvodů, včetně toho zdravotního. Stejně tak není vhodná vlhkost příliš nízká. Snažte se v domácnosti udržovat vlhkost vzduchu mezi 30 až 50 %.

Pravidelný úklid

Pravidelný úklid zbavuje domácnost prachu, roztočů, pylů a dalších nečistot, které mohou představovat problém, zejména pro náchylnější osoby. Pravidelně utírejte prach, vysávejte, perte ložní prádlo. K tomu používejte ekologicky šetrné čisticí prostředky. Sušička prádla je významným zdrojem mikroplastů, sušte na sušáku nebo důkladně větrejte.

Vyhněte se vůním v domácnosti

Jakékoliv vůně v domácnosti, ať už jsou to aromatizované svíčky, vonné tyčinky nebo například různé osvěžovače vzduchu, vylučují do ovzduší různé látky, které nejsou žádoucí. Snažte se těmto vůním, které nejsou nutné, vyhnout a v případě potřeby spíše hledat a odstranit zdroj zápachu než se ho snažit přebít.

Minimalizujte používání dalších předmětů znečišťujících ovzduší

Snažte se omezovat (a pokud používáte důkladně vyvětrat) předměty, které vylučují do místností odér, ať už příjemný či nepříjemný nebo částice. Sem patří například lak na nehty, různé typy barev, lepidla, tonery, různé chemikálie, 3D tiskárny, stavební práce atd.